EcoWorld Privacy Notice

  1. This Privacy Notice outlines how EcoWorld Development Group Berhad, its related corporations, associates, affiliates and joint development companies as well as their representatives (collectively, “EcoWorld”) collect, use, disclose and process your Personal Data in respect of transactions with EcoWorld.
  2. For the purpose of this Privacy Notice, the terms “we”, “our” and “us” shall refer to any company or representative within EcoWorld and the terms “you” and “your” shall refer to yourself and/or such other persons or companies represented by you of which you are providing Personal Data.
  3. In this Privacy Notice “Personal Data” includes all data defined within the Personal Data Protection Act 2010 (as amended from time to time).
  4. In the event you furnish or make available to EcoWorld any Personal Data relating to a third party eg information of spouse, children, parents, directors, shareholders and/or guarantors (collectively the “Relevant Persons”) you represent that you have obtained the consent of the Relevant Persons to provide EcoWorld with their Personal Data and for EcoWorld to collect, use, disclose and process their Personal Data for the respective purposes.
  5. In the course of your dealings with EcoWorld, you may have furnished your Personal Data to EcoWorld and in doing so you agree and consent to EcoWorld collecting, using, disclosing and processing your Personal Data.
  6. Such Personal Data which you may provide or make available to EcoWorld include information concerning your personal details (such as name, identity card number, passport number, date of birth, age, gender, race, nationality), contact details and any other relevant information that you had disclosed to EcoWorld as may be updated from time to time.
  7. EcoWorld collects your Personal Data in various ways, in printed or electronic forms through digital and mobile platforms, such as :
    1. when you register or update an online profile or when you complete or update your information with EcoWorld;
    2. when you submit forms and/or documents to EcoWorld relating to any of our products and/or services as well as products and/or services by third party service providers;
    3. when you enter into any transactions with EcoWorld;
    4. when you make payment related to any transactions with EcoWorld;
    5. when you interact with EcoWorld’s staff;
    6. from your personalised preference through the use of EcoWorld’s website;
    7. when you participate in EcoWorld’s contests, events, market research and surveys;
    8. when you submit a job application to EcoWorld; and
    9. from information obtained independently by EcoWorld from other lawful sources;
  8. EcoWorld may collect, use, disclose or process your Personal Data for the following purposes:
    1. considering and processing your application for and providing you with products and/or services of EcoWorld as well as products and/or services by third party service providers provided through EcoWorld;
    2. facilitating, implementing and/or formalising any transaction with EcoWorld;
    3. processing any payments related to any transaction with EcoWorld;
    4. responding to queries, requests and/or complaints;
    5. facilitating EcoWorld’s customers loyalty programmes;
    6. updating your Personal Data;
    7. facilitating your participation in EcoWorld’s contests and events;
    8. conducting market research and surveys with the aim of improving EcoWorld’s products and /or services;
    9. *sending you marketing, advertising and promotional information about other products/services that EcoWorld, its business partners or third party providers may be offering (“Marketing Information”), by way of postal mail to your address(es) and/or electronic transmission to your email address(es), text messages (SMS/MMS), telephone calls and/or other phone based messaging to your telephone number(s);
    10. conducting credit/trade checks and other background checks on you and where applicable, any Relevant Persons with any registered credit reporting agency at any time for the purpose of processing a transaction with EcoWorld or for as long as any dues remain unpaid and outstanding with EcoWorld;
    11. for the purpose of credit evaluation, review or reporting and carrying out debt-collection or assisting other institutions to do so;
    12. prevention and detection of crime including without limitation to money laundering, terrorism and fraud prevention, detection and prosecution;
    13. required by laws , rules, regulations, by-laws, order, guidelines and/or directives;
    14. enforcing EcoWorld’s legal rights and/or obtaining legal advice;
    15. facilitating business transactions which may include mergers, acquisitions or asset sales;
    16. compliance with internal policies and procedures including without limitation to risk management, product planning, insurance, audit and administrative purposes
    17. for all ancillary purposes relating to the provision of facilities including the provision of computer, telecommunications and technology services;
    18. human resource applications; and/or
    19. any other incidental purpose relating to any of the above.*Where you have consented to receiving Marketing Information and/or sharing your Personal Data with third parties for the purpose of Marketing Information, you may opt-out of receiving such Marketing Information or sharing of your Personal Data with third parties for the aforesaid purpose at any time by contacting EcoWorld at the details provided in Section 13.
  9. In the event where Personal Data is requested by EcoWorld, you have an option not to provide additional information requested other than the information which is indicated as necessary to facilitate the commercial transaction. If insufficient Personal Data is provided or your consent or the consent of any Relevant Person given herein is withdrawn, EcoWorld will not be able to provide you with its products and services and/or fulfil any of your request to EcoWorld for any of the purposes as set out in Section 8.
  10. For the purposes as set out in Section 8, your Personal Data may/will be disclosed to the following parties :
    1. any company or representative within EcoWorld;
    2. EcoWorld’s third party service providers or agents (including without limitation auditors, lawyers, consultants, insurers, adjusters and utility companies);
    3. any registered credit reporting agencies under Credit Reporting Agency Act 2010;
    4. EcoWorld’s business partner, investor, assignee or transferee to facilitate business asset transactions (including without limitation to any merger, acquisition or asset sale);
    5. any law enforcement agencies;
    6. any governmental authorities or regulatory bodies; and
    7. any other party authorised and consented by you.
  11. EcoWorld may disclose your Personal Data to any or all of the parties stated above which may be located within or outside of Malaysia or involve sending your Personal Data to a location outside of Malaysia.
  12. You may request in writing for access to and request for correction of your Personal Data that is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date subject to a payment of a prescribed fee, any applicable legal restrictions and contractual conditions.
  13. If you have any enquiries or feedback in relation to your Personal Data, or if would like to access or correct your Personal Data, of if you wish to withdraw your consent given herein, you may contact:
    Tel: +603-3344 2552
    Email address: corp@ecoworld.my
    Correspondence address: Suite 60, Setia Avenue, No. 2, Jalan Setia Prima S U13/S, Setia Alam, Seksyen U13, 40170 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
  14. This privacy notice may be revised from time to time. Notice of any such revision will be given on our website and/or by such other means of communication deemed suitable by EcoWorld.
  15. In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of this privacy notice, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

 

 

Notis Privasi EcoWorld

  1. Notis Privasi ini menggariskan cara-cara EcoWorld Development Group Berhad, syarikat-syarikat yang berkaitan dengannya, rakan perniagaannya, syarikat gabungan dan  syarikat pembangunan bersama serta wakil-wakilnya (secara kolektif, “EcoWorld”) mengumpulkan, menggunakan, mendedahkan dan memproses Data Peribadi berkenaan dengan urus niaga dengan EcoWorld.
  2. Bagi tujuan Notis Privasi ini, terma-terma “kami”, dan “kita” hendaklah merujuk kepada mana-mana syarikat atau wakil-wakil dalam EcoWorld dan terma-terma “kamu” dan “anda” hendaklah merujuk kepada diri anda sendiri dan/atau mana-mana orang lain atau syarikat yang diwakili oleh anda di mana anda menyediakan Data Peribadi.
  3. Dalam Notis Privasi ini, “Data Peribadi” termasuk kesemua data yang ditakrifkan dalam Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (seperti yang dipinda dari semasa ke semasa).
  4. Data Peribadi sedemikian yang anda mungkin menyediakan atau tersedia kepada EcoWorld termasuk informasi mengenai maklumat peribadi anda (seperti nama, nombor kad pengenalan, nombor pasport, tarikh lahir, umur, jantina, bangsa, kewarganegaraan), maklumat untuk dihubungi dan mana-mana maklumat relevan yang lain yang telah anda mendedahkan kepada EcoWorld seperti yang mungkin dikemas kini dari semasa ke semasa.
  5. Sepanjang urusan anda dengan EcoWorld, anda mungkin telah melengkapkan Data Peribadi anda kepada EcoWorld dan dalam berbuat sedemikian, anda bersetuju kepada EcoWorld mengumpul, mengguna, mendedahkan dan memproses Data Peribadi anda.
  6. Sekiranya anda melengkapkan atau menyediakan kepada EcoWorld mana-mana Data Peribadi yang berkaitan dengan pihak ketiga, sebagai contoh, maklumat pasangan, anak-anak, ibu bapa, pengarah, pemegang saham dan/atau penjamin (secara kolektif, “Orang yang Relevan”) anda mewakili bahawa anda telah mendapat persetujuan Orang yang Relevan untuk menyediakan EcoWorld dengan Data Peribadi mereka dan untuk EcoWorld mengumpulkan, menggunakan, mendedahkan dan memproses Data Peribadi mereka untuk tujuan masing-masing.
  7. EcoWorld mengumpulkan Data Peribadi anda dalam pelbagai cara, dalam bentuk bercetak atau elektronik melalui pentas digital dan mudah alih, seperti :
    1. apabila anda mendaftar atau mengemas kini profil dalam talian atau apabila anda melengkapkan atau mengemas kini maklumat anda dengan EcoWorld;
    2. apabila anda menghantar borang dan/atau dokumen kepada EcoWorld yang berkaitan dengan mana-mana produk dan/atau perkhidmatan kami serta produk dan/atau perkhidmatan oleh pembekal perkhidmatan pihak ketiga;
    3. apabila anda memasuki mana-mana urus niaga dengan EcoWorld;
    4. apabila anda membuat pembayaran berkaitan dengan mana-mana urus niaga dengan EcoWorld;
    5. apabila anda berkomunikasi dengan kakitangan EcoWorld;
    6. menerusi keutamaan peribadi anda melalui penggunaan laman web EcoWorld;
    7. apabila anda mengambil bahagian dalam peraduan, acara, penyelidikan pasaran dan kaji selidik EcoWorld;
    8. apabila anda menghantar permohonan pekerjaan kepada EcoWorld; dan
    9. daripada maklumat yang diperolehi secara bebas oleh EcoWorld daripada sumber-sumber lain yang sah;
  8. EcoWorld boleh mengumpulkan, menggunakan, mendedahkan atau memproses Data Peribadi anda untuk tujuan yang berikut:
    1. mempertimbangkan dan memproses permohonan anda untuk penyediaan produk dan/atau perkhidmatan EcoWorld serta produk dan/atau perkhidmatan oleh pembekal perkhidmatan pihak ketiga melalui EcoWorld;
    2. memudahkan, melaksanakan dan/atau merasmikan mana-mana urus niaga dengan EcoWorld;
    3. pemprosesan mana-mana pembayaran yang berkaitan kepada mana-mana urus niaga dengan EcoWorld;
    4. membalas kepada pertanyaan, permintaan dan/atau aduan;
    5. memudahkan program kesetiaan pelanggan EcoWorld;
    6. mengemas kini Data Peribadi anda;
    7. memudahkan penyertaan anda dalam peraduan dan acara EcoWorld;
    8. mengendalikan penyelidikan pasaran dan kaji selidik dengan tujuan untuk memperbaiki produk dan/atau perkhidmatan EcoWorld;
    9. *penghantaran maklumat pemasaran, pengiklanan dan promosi tentang produk/perkhidmatan lain EcoWorld, rakan kongsinya atau pembekal pihak ketiga yang ditawarkan kepada anda (“Maklumat Pemasaran”), melalui mel pos kepada alamat-alamat anda dan/atau penghantaran elektronik kepada alamat emel anda, pesanan teks (SMS/MMS), panggilan telefon dan/atau pemesejan berasaskan telefon yang lain kepada nombor-nombor telefon anda;
    10. mengendalikan pemeriksaan kredit/perdagangan dan pemeriksaan latar belakang yang lain ke atas anda dan di mana berkenaan, mana-mana Orang yang Relevan dengan mana-mana agensi pelaporan kredit berdaftar pada bila-bila masa untuk tujuan memproses transaksi dengan EcoWorld atau setakat mana apa-apa jumlah yang masih belum dibayar yang kena dibayar dan terhutang dengan EcoWorld;
    11. untuk tujuan penilaian kredit, pengkajian semula atau pelaporan dan menjalankan pengumpulan hutang atau membantu institusi lain berbuat demikian;
    12. pencegahan dan pengesanan jenayah termasuk tanpa had kepada pengubahan wang haram, perbuatan keganasan dan pencegahan frod, pengesanan dan pendakwaan;
    13. yang dikehendaki undang-undang, peraturan, undang-undang kecil, perintah, garis panduan dan/atau arahan;
    14. menguatkuasakan hak undang-undang EcoWorld dan/atau dalam  mendapatkan nasihat undang-undang;
    15. memudahkan urus niaga bisnes yang mungkin termasuk penggabungan, pengambilalihan atau penjualan aset;
    16. pematuhan dengan dasar dalaman dan prosedur termasuk tanpa had kepada pengurusan risiko, perancangan produk, insurans, audit dan untuk tujuan pentadbiran;
    17. bagi kesemua tujuan sampingan yang berkaitan dengan peruntukan kemudahan termasuk peruntukan komputer, telekomunikasi dan perkhidmatan teknologi;
    18. permohonan sumber manusia; dan/atau
    19. mana-mana tujuan sampingan berkaitan dengan mana-mana seperti di atas.
      *Di mana anda telah bersetuju untuk menerima Maklumat Pemasaran dan/atau perkongsian Data Peribadi dengan pihak ketiga untuk tujuan Maklumat Pemasaran, anda boleh memilih untuk tidak menerima Maklumat Pemasaran sedemikian atau perkongsian Data Peribadi anda dengan pihak ketiga untuk tujuan yang dikatakan di atas pada bila-bila masa dengan menghubungi EcoWorld di maklumat yang diberikan pada Seksyen 13.
  9. Sekiranya Data Peribadi diminta oleh EcoWorld, anda mempunyai pilihan untuk tidak memberikan maklumat lanjutan yang diminta, kecuali maklumat yang dinyatakan perlu untuk memudahkan urus niaga komersial. Sekiranya Data Peribadi yang tidak mencukupi diberikan atau persetujuan anda atau persetujuan Orang yang Relevan yang diberikan di sini ditarik balik, EcoWorld tidak akan dapat menyediakan anda dengan produk dan perkhidmatannya dan/atau memenuhi mana-mana permintaan anda kepada EcoWorld untuk mana-mana tujuan seperti yang dibentangkan dalam Seksyen 8.
  10. Bagi tujuan seperti yang dibentangkan dalam Seksyen 8, Data Peribadi anda mungkin/akan didedahkan kepada pihak-pihak yang berikut:
    1. mana-mana syarikat atau wakil-wakil dalam EcoWorld;
    2. pembekal perkhidmatan pihak ketiga atau agen EcoWorld (termasuk tanpa had kepada juruaudit, peguambela dan peguamcara, perunding, penanggung insurans, adjusters dan syarikat utiliti);
    3. mana-mana agensi pelaporan kredit berdaftar di bawah Akta Agensi Pelaporan Kredit 2010;
    4. rakan perniagaan, pelabur, pemegang serah hak atau penerima pindahan EcoWorld untuk memudahkan urus niaga asset bisnes (termasuk tanpa had kepada mana-mana penggabungan, pengambilalihan atau penjualan aset);
    5. mana-mana agensi penguatkuasaan undang-undang;
    6. mana-mana pihak berkuasa kerajaan atau badan pengawalseliaan; dan
    7. mana-mana pihak yang diberi kuasa dan dipersetujui oleh anda.
  11. EcoWorld boleh mendedahkan Data Peribadi anda kepada mana-mana atau kesemua pihak yang dinyatakan di atas yang mungkin terletak dalam atau di luar Malaysia atau melibatkan penghantaran Data Peribadi anda kepada lokasi yang terletak di luar Malaysia.
  12. Anda boleh meminta dalam tulisan untuk akses kepada dan meminta untuk pembetulan Data Peribadi anda yang tidak benar, tidak lengkap, yang mengelirukan atau yang tidak dikemas kini tertakluk kepada pembayaran yuran yang ditetapkan, mana-mana sekatan undang-undang yang terpakai dan keadaan kontrak.
  13. Sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan atau maklum balas berkenaan dengan Data Peribadi anda, atau sekiranya anda ingin mengakses atau membetulkan Data Peribadi anda, atau sekiranya anda ingin menarik balik persetujuan anda yang diberikan di sini, anda boleh menghubungi:
    Tel: +603-3344 2552
    Alamat emel: corp@ecoworld.my
    Alamat: Suite 60, Setia Avenue, No. 2, Jalan Setia Prima S U13/S, Setia Alam, Seksyen U13, 40170 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.
  14. Notis Privasi ini boleh disemak semula dari semasa ke semasa. Notis penyemakan semula sedemikian akan diberikan di laman web dan/atau menerusi mana-mana bentuk komunikasi yang difikirkan sesuai oleh EcoWorld.
  15. Sekiranya terdapat kandungan yang tidak konsisten antara versi Bahasa Inggeris dan versi Bahasa Malaysia Notis Privasi ini, versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi Bahasa Malaysia.